RUSSIAN DX CONTEST - 2019

Translated by YO9GZU

1. Organizatori "Soyuz Radioljubitelej Rossii" (Uniunea Radioamatorilor din Rusia) SRR are placerea sa va invite la a 26 editie a concursului international "Russian DX Contest"

2. Perioada de desfasurare a concursului 1200 UTC 16 Martie - 1159 UTC 17 Martie 2019

  3. Categorii de participare
 • SOAB-MIX - un singur operator, toate benzile, MIXT
 • SOAB-MIX-LP - un singur operator, toate benzile, MIXT, putere maxima 100watts
 • SOAB-MIX-QRP - un singur operator, toate benzile, MIXT, QRP 5watts
 • SOAB-CW - un singur operator, toate benzile, numai CW
 • SOAB-CW-LP - un singur operator, toate benzile, numai CW, putere maxima 100watts
 • SOAB-SSB - un singur operator, toate benzile, numai SSB
 • SOAB-SSB-LP - un singur operator, toate benzile, numai SSB, putere maxima 100watts
 • SOSB - un singur operator, o singura banda, MIXT (6 categorii diferite, separat 160, 80, 40, 20, 15, 10m)
 • MOST - mai multi operatori, toate benzile, un singur emitator, MIXT
 • MO2T - Multi Op, Two transmitters, MIXED
 • SWL - receptori, MIXT

Concursul se desfasoara in toate benzile de unde scurte de la 1,8 la 28MHz exceptand benzile WARC.

3.1. Participantii care lucreaza Single Band pot concura pentru doua benzi diferite. Acest lucru permite unei statii, spre exemplu, sa trimita cate un log pentru 80m si 10m, ambele loguri contand in clasamentul final al benzilor respective si pentru obtinerea de premii.

3.2. Concurentii la categoria Single Band, care lucreaza si in alte benzi in timpul concursului, sunt incurajati sa trimita log pentru toate benzile in care au lucrat, cu scopul de a ajuta la procesul de corectare a logurilor corespondentilor.

3.3. Toate clasamentele se intocmesc separat pentru Rusia Europeana, Rusia Asiatica si restul lumii.

4. Competitia pe echipe
4.1. COMPETITIA PE OBLASTURI (doar pentru concurentii din Rusia). Scorul total realizat de un oblast reprezinta suma scorurilor primelor 10 statii din oblastul respectiv.

4.2 COMPETITIA PE CLUBURI - intre cluburile de concurs, separat pentru cluburile din Rusia.

4.2.1 Participantii la competitia pe cluburi pot concura pentru clubul la care sunt afiliati, indiferent de tara sau distanta fata de HQ-ul clubului.

4.2.2 Participantii straini pot concura pentru cluburi din Rusia si vice versa. Scorul unui participant poate fi creditat numai in favoarea unui singur club.

5. Reguli generale
5.1. Toate emitatoarele si receptoarele trebuie sa se situeze intr-un perimetru cu diametrul de maxim 500m. Toate antenele folosite de un participant trebuie conectate fizic prin cabluri cu emitatoarele si receptoarele.

5.1.1. Folosirea Packet si WEB clusterelor este permisa tuturor categoriilor de participanti.

5.1.2. Folosirea de emitatoare/receptoare in alte locatii conectate prin internet este nesportiva si face motivul descalificarii.

5.1.3. Self-spotting-ul este interzis. Realizarea de "legaturi radio" prin telefon, telex, internet, paket mail, etc, inainte si in timpul concursului este prohibita.

5.1.4. Folosirea altor indicative pentru a tine o frecventa ocupata in alte benzi, sked-uri, spotare pe DX cluster sau pentru a muta multiplicatori in alte benzi este interzisa.

5.1.5. Solicitarea de legaturi prin telefon, telegrame, internet, paket in timpul concursului se considera self-spotting si nu este permisa, atragand descalificarea.

5.2. Participantii la categoriile Single Operator pot schimba benzile si modurile de lucru fara restrictii. Doar un singur semnal poate fi transmis in orice moment dat.

5.2.1. Single Operator: acele statii la care DOAR O PERSOANA realizeaza urmatoarele: opereaza, logheaza si spoteaza.

5.3. Statiile MOST trebuie sa respecte "regula celor 10minute". Timpul petrecut intr-o banda se scurge de la prima legatura realizata in acea banda. Doar un singur semnal poate fi emis intr-un oricare moment dat. Exceptie: doua semnale in benzi diferite in acelasi moment sunt permise, daca si numai daca statia din a doua banda, denumita "multiplicator" (numai una), lucreaza un nou multiplicator. Aceasta banda "multiplicator" trebuie de asemenea schimbata dupa "regula celor 10minute". Legaturile care incalca ambele reguli trebuie pastrate in log, iar acestea nu vor fi cotate ca punctaj sau penalizare, dar vor permite validarea legaturii la statia corespondenta.

5.4. MO2T (Mai multi operatori, doua emitatoare): Maxim doua semnale transmise simultan in benzi diferite. Fiecare emitator poate realiza maxim 8 schimbari de banda pe ora (de la minutul 00 la minutul 59). De exemplu, o schimbare de banda din 40m in 80m si apoi revenirea in 40m constituie doua schimbari de banda. Ambele emitatoare pot lucra cu orice statie. O statie poate fi lucrata de doua ori pe banda (CW si SSB) indiferent de emitatorul folosit.

5.5. Toate categoriile MIXT pot lucra cu aceeasi statie si in CW si in SSB. Sunt interzise legaturile CW in segmentele de banda SSB si legaturile SSB in segmentele de banda CW.

6. Controale
6.1. Statiile din afara Rusiei: RS(T) + nr. legaturii, incepand cu 001.

6.1.1. MOST (mai multi operatori, toate benzile, un singur emitator) pot folosi numere seriale separate pentru fiecare banda sau un singur numar serial cronologic.

6.1.2. MO2T (mai multi operatori, doua emitatoare) pot folosi fie numere seriale separate pentru fiecare banda, fie numere seriale separate pentru fiecare emitator. Fiecare QSO trebuie marcat in log printr-un numar de identificare al emitatorului.

6.2. Statiile din Rusia: RS(T) + prescurtarea oblastului (doua litere). Sunt permise mai multe coduri pentru acelasi oblast (acesta fiind reprezentat de prefixul din indicativ).

7. Punctaj
7.1. QSO cu statii rusesti - 10 puncte, QSO cu statii YO - 2 puncte, QSO cu statii din Europa - 3 puncte, QSO cu statii DX - 5 puncte.

7.2. Kaliningrad (UA2) este entitate DXCC separata si Oblast separat, iar un QSO cu Kaliningrad este cotat cu 10 puncte.

7.3. Statiile /MM nu sunt multiplicatori, dar valoreaza 5 puncte pentru orice participant.

7.4. Statiile SWL trebuie sa logheze ambele indicative si cel putin unul din controale; punctajul este cel de mai sus.

8. Duble
8.1. Dublele sunt legaturi realizate cu o statie in acelasi mod in aceeasi banda. Daca prima legatura dintre statii este validata, dublele se coteaza cu 0 puncte. Daca prima legatura nu este validata, a doua legatura (dubla) este acceptata.

8.2. Dublele nu se penalizeaza; acestea nu trebuie marcate in log. Mai mult, este strict recomandat a se lasa DUBLELE in log. NU STERGETI LEGATURILE DUBLE!

  9. Multiplicatori
  9.1. Exista doua tipuri de multiplicatori:
 • un (1) multiplicator pentru fiecare oblast diferit lucrat in fiecare banda
 • un (1) multiplicator pentru fiecare tara diferita lucrata (DXCC + WAE) in fiecare banda

9.2. Conteaza ca Oblasturi diferite si: Franz Josef Land (RI1FJ) statiile rusesti din Antarctica (RI1AN).

10. Scor final
Toate statiile: scorul final se obtine inmultind suma punctelor din toate legaturile cu suma tuturor multiplicatorilor din toate benzile (tari si oblasturi).

11. Conditii generale de trimitere a logurilor

11.1. Logurile sunt acceptate numai in format electronic CABRILLO.

11.2. Numele fisierului trebuie sa fie de tipul indicativ.log sau indicativ.crb. Exemplu: UA1ANX.log.

11.3. Pentru participantii care concureaza in doua benzi diferite, fisierele vor fi denumite dupa modelul indicativ_banda.log sau indicativ_banda.cbr. Exemplu: UA1ANX_20.log si UA1ANX_80.log.

11.4. Logurile in format electronic trebuie trimise ca attachment la sau pot fi uploadate direct de pe pagina Web a RDXC: http://www.rdxc.org/asp/pages/wwwlog.asp

11.5. Linia Subject a E-mailului prin care se expediaza logul de concurs trebuie sa contina indicativul participantului.

11.6. Toti timpii din log trebuie sa fie UTC.

11.7. Se logheaza toate controalele transmise si receptionate.

11.8. In portiunea Header a logului electronic trebuie specificata categoria de participare si adresa postala completa, necesara expedierii diplomelor si trofeelor.

11.9. Legaturile duble nu trebuie marcate sau sterse.

11.10. In logurile statiilor care participa la categoria MO2T (mai multi operatori, doua emitatoare), fiecare QSO trebuie alocat unuia dintre cele doua emitatoare printr-un numar de identificare.

11.10.1. Echipa MO2T care nu isi va marca emitatoarele in log va fi reclasata automat la log control.

11.11. Participantii care urmaresc o clasare in top 3 la oricare dintre categoriile listate la punctul 3 sunt obligati sa noteze in log frecventa exacta a fiecarui QSO efectuat (folosirea unui sistem CAT), avand ca unitate minima 1 kHz.

11.11.1. Clasarea in Top 3 la oricare dintre categoriile de participare va fi validata numai in conditiile inscrierii in log a frecventei exacte a fiecarui QSO.

12. Termen de expediere a logurilor
12.1. Logurile trebuie expediate la organizatorii concursului in maxim 14 zile de la sfarsitul concursului (nu mai tarziu de 31.03.2019).

12.2. Expedierea cu succes logului este confirmata automat prin E-mail, precum si prin plasarea in Lista logurilor primite pe pagina Web a RDXC.

13. Premii
13.1. Vor fi acordate diplome pentru locurile 1, 2 si 3 la fiecare categorie listata la Punctul 3. Placi speciale sunt acordate de catre sponsori participantilor care se claseaza pe locul 1 la diferite categorii.

  13.2. Se acorda diplome participantilor din Rusia si Europa astfel:
 • Multi-band si Single-band 20 si 15m - minim 200 legaturi
 • Single-band 80 si 40m - minim 150 legaturi
 • Single-band 160 si 10m - minim 100 legaturi
 • MIX-QRP - minim 100 legaturi

13.3. Pentru participantii din afara Rusiei: vor fi acordate diplome statiilor clasate pe locul 1 in fiecare tara, la fiecare dintre categoriile de participare, cu conditia minima de a se realiza minim 50 de legaturi.

13.4. Statiilor SWL li se vor acorda diplome (13.3)

13.5. Competitia pe Cluburi: doar cluburile reprezentate de 5 sau mai multe statii vor fi premiate.

14. Informatii legate de concurs
14.1. Fiecare participant care trimite logul electronic va primi fisierul personal UBN cu rezultatul provizoriu/final separat pe banda/mod, o lista a legaturilor cu erori, precum si lista Oblastelor confirmate pentru premiul Russia.

14.2. Orice intrebare referitoare la RDXC poate fi trimisa prin e-mail la .

15. Arbitrarea RDXC se realizeaza in totalitate prin control computerizat al logurilor si analiza computerizata a fiecarei legaturi.

  16. Penalizarile valoreaza ca punctaj cat 3 legaturi valide.
 • legatura este penalizata pentru:
  • logare incorecta a indicativului corespondentului (Bad Call)
  • logare incorecta a controalelor schimbate
  • legatura nu e confiramta in logul corespondentului (NIL)
 • legatura se puncteaza cu 0 puncte (dar nu este penalizata) cand:
  • corespondentul logheaza incorect indicativul de apel
  • corespondentul logheaza incorect controlul de legatura
  • diferenta de timp intre loguri este mai mare de 3 minute (exceptand erorile de computer sistematizate)
  • difera banda si modul de lucru in loguri
  • legaturile duble nu sunt in logul corespondentului

16.1. Deciziile comisiei RDXC sunt finale.

Comisia RDXC invita toti radioamatorii din Rusia si tarile straine sa participe la editia a 18-a a Russian DX Contest, devenit unul dintre cele mai populare concursuri din lume.